IDIS „Viitorul” va organiza dezbateri cu publicul din Bălţi şi Cahul pe subiectul liberalizării regimului de vize cu UE, pentru a lua pulsul aşteptărilor şi îngrijorărilor la nivel local. Dezbaterile vor debuta cu prezentarea studiului „Moldova pe calea liberalizării regimului de vize cu UE: un inventar al realizărilor şi eşecurilor”, semnat de expertul politic Leonid Litra.
La Bălţi evenimentul va avea loc joi, 9 februarie 2012, începând cu ora 12:00, în sala de conferinţe a Hotelului Bălţi, str. M. Sadoveanu 1. La Cahul dezbaterea se va desfăşura luni, 13 februarie 2012, ora 12:40, în sala de lectură „Grigore Vieru", Blocul A al Universităţii de Stat B.P., situat pe Piaţa Independenţei 1.
La dezbateri sunt aşteptaţi reprezentanţi ai mediului academic şi asociativ din regiune, jurnalişti şi lideri de opinie. IDIS insistă pe organizarea dezbaterilor la nivel local pe subiect de interes public pentru a vedea în ce măsură reuşesc autorităţile să comunice eficient cu toţi cetăţenii Republicii Moldova despre deciziile pe care le iau şi felul cum acestea afectează populaţia.
Studiul IDIS, prezentat în premieră la Chişinău pe 7 februarie 2012, analizează progresele şi lacunele înregistrate pe fiecare din cele patru blocuri ale Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE: (1) Securitatea Documentelor, 2) Migraţia ilegală, (3) Ordinea publică şi securitatea, (4) Relaţiile externe şi drepturile fundamentale. Autorul insistă în special pe combaterea corupţiei, reforma structurilor de forţă, respectarea drepturilor minorităţilor, în calitate de principale îngrijorări legate de Republica Moldova.
Cercetarea a fost elaborată ca parte integrantă a proiectului „Pavând drumul către circulaţia fără vize între statele Parteneriatului Estic şi cele ale UE”. Iniţiativa este implementată de către PASOS (Policy Association for an Open Society), cu sprijinul financiar oferit de către Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reforma Serviciului Public (LGI) a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă (OSF).
Tot în cadrul acestui proiect, în martie 2011 au fost lansate portaluri cu genericul „novisa”, urmate de extensia naţională (novisa.md pentru Republica Moldova) pentru toate ţările incluse în PE, şi site-ul comun www.novisa.eu. Platformele on-line, pe lângă rapoarte oficiale şi studii alternative ale experţilor non-guvernamentali, oferă ştiri la zi despre progresele înregistrate, insistând pe acele deficienţe care necesită tratament urgent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu