vineri, 3 februarie 2012

Cahul: „Capitala Națională a Tineretului 2012”

Orasul Cahul a preluat azi titlul de „Capitala Nationala a Tineretului" de la orasul Ungheni. Acest titlu i-a fost acordat de Ministerul Tineretului si Sportului in urma unui concurs. Astfel, pe parcursul anului, Cahulul va deveni gazda a mai multor evenimente cu caracter social, cultural, economic si de divertisment. La predarea de ștafetă, la Cahul, a fost prezentă și corespondenta noastră Valentina Ursu.

Concursul „Capitala Naţională a Tineretului" este o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune alegerea unui oraş unde, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile pentru tineret. Mulţi, foarte mulţi tineri aici la Casa de cultură de la Cahul.



Şi Vitalie Hotnogu, preşedintele Asociaţiei AXIS, asociaţie care, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău, aţi iniţiat procedura de monitorizare a aleşilor locali de aici, din zona de Sud. Despre acest eveniment de astăzi ce ne poţi spune?

​​Vitalie Hotnogu: „Circa 500 de tineri sunt prezenţi aici pentru a lansa oficial Capitala tineretului la Cahul.”

Europa Liberă:  Ce înseamnă acest eveniment pentru voi, junimea din capitala de Sud a Moldovei?
Vitalie Hotnogu: „Aşteptăm un val de tineri, care se vor implica în viaţa socială.”
Europa Liberă:  Ce i-ar putea motiva să se implice în viaţa socială?
Vitalie Hotnogu: „Pe aceşti tineri ar putea să-i motiveze doar un lucru – să înţeleagă că ei sunt apreciaţi şi că vocea lor este auzită.”

​​Elena Ghidu  este  asistent  de proiect  la Centrul Contact tot de aici, de la Cahul. Un centru ce activează în regiunea de Sud  de vreo 13 ani.  Voi acordaţi servicii organizaţiilor neguvernamentale locale  şi bănuiesc aţi fost interesaţi în primul rând să preluaţi aceasta frumoasă iniţiativă ce ţine de Capitala naţională a tineretului.

Elena Ghidu: „Avem destule instituţii de învăţământ superioare. Adică Cahulul este un centru de atracţie pentru tinerii din regiunea de Sud a ţării.”
Europa Liberă: Ce înseamnă atracţie, din moment ce aflu că majoritatea tinerilor pleacă şi ei, după ce au o diplomă în buzunar peste hotare să-şi caute o bucată de pâine?
Elena Ghidu: „Bine, ei pleacă după ce au o diplomă în buzunar, dar până să aibă diploma în buzunar vin la Cahul, se implică în activităţi de tineret, se implică în activităţi de voluntariat.”
Europa Liberă:  Acest voluntariat totuşi e străin pentru moldoveni.
Elena Ghidu: „Poate pentru unii, care nu au dorit să-şi dedice din timpul lor liber în folosul comunităţii.”
Europa Liberă: Ce înseamnă să faci voluntariat?
Elena Ghidu: „Am moştenit de la mama mea dorinţa de a ajuta fie că o bătrânică are nevoie de ajutor, de o căldare de apă.”
Europa Liberă: De un braţ de lemne.
Elena Ghidu: „Exact. Am organizat activităţi pentru Centrul pentru copii cu dezabilităţi, am mers împreună ci alţi 50 de voluntari de la Centrul Contact Cahul la azilul de bătrâni.”
Sergiu Drangoi, este directorul  executiv al Consiliului regional al Tinerilor de aici, de la Cahul. Eu îţi propun să ne vorbeşti despre implicarea tinerilor în procesul decizional.

​​Sergiu Drangoi: „Anul acesta, fiind în Cahul Capitala naţională a tineretului, Ministerul tineretului şi Sportului a lansat nişte granturi. De exemplu, Asociaţia pe care o reprezint, Consiliul regional al tinerilor are un proiect privind stimularea activităţii consiliului raional al tinerilor, unde vom implica tinerii, îi vom instrui, îi vom împărţii, diviza în fracţiuni, comisii şi vom lucra asupra noilor idei de tineret. Vor fi aleşi preşedinţi, preşedinţi ai consiliului raional al tinerilor, care vor fi şi consilierii personali ai preşedintelui raionului.”

Europa Liberă: Să înţeleg că sunteţi clasa politică de mâine?
Sergiu Drangoi: „Da, politica este viitorul nostru.”
Europa Liberă: Ce notă dai clasei politice de la Chişinău?
Sergiu Drangoi: „Alianţa pentru Integrare Europeană eu totuşi cred că are un viitor şi merită să le mai dăm o şansă. Comuniştii poate ar trebui să fie mai înţelegători.”
La eveniment sunt prezenţi şi doi membri ai Cabinetului de miniştri – ministrul Culturii, Boris Focşa, şi ministrul Tineretului, Ion Cebanu.
Ion Cebanu: „Acest proiect înseamnă a aduce o parte din ​​politicele de la nivel central de tineret la nivelul localităţilor. Mizăm în special pe o conjugare a eforturilor autorităţilor locale, împreună cu noi în elaborarea politicilor şi în a aduce o serie de evenimente de la nivel central la nivelul local.”
Europa Liberă: Cât de implicaţi găsiţi tinerii în aceste acţiuni?
Ion Cebanu: „În asemenea proiecte se mobilizează toată lumea, inclusiv şi societatea civilă.”


sursa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu