Fundaţia Soros-Moldova şi Centrul de Politici Culturale cu susţinerea Fundaţiei Culturale Europene (Amsterdam) anunţă lansarea proiectului „Casa de cultură – model de consolidare a comunităţii locale printr-un parteneriat civil.”
Scopul proiectului este crearea unor modele de reorganizare a caselor de cultură în centre de furnizare a serviciilor culturale pentru populaţie în bază de parteneriat şi cooperare între instituţiile de cultură, organizaţiile ce reprezintă sectorul civic şi instituţiile Administraţiei Publice.
Reorganizarea activităţii caselor de cultură presupune în primul rînd că strategia de funcţionare a acestora se bazează pe necesităţile culturale ale comunităţii. Casa de cultură ar trebui să fie implicată în rezolvarea problemelor reale ale populaţiei, fapt ce ar putea fi asigurat printr-o gestionare eficientă şi un parteneriat stabil. În cele din urmă, o astfel de instituţie este capabilă să iniţieze proiecte culturale, să sprijine iniţiative civice şi să contribuie la sporirea standardelor de viaţă ale cetăţenilor.
La încheierea proiectului vor fi constituite premise pentru crearea, în baza caselor de cultură, a şase centre moderne de prestare a serviciilor culturale. Aceste instituţii vor contribui eficient la dezvoltarea comunităţilor rurale sau a centrului raional, vor introduce metode moderne de management, vor crea platforme pentru abordarea transparentă a problemelor existente.
Proiectul va fi implementat pe o perioadă de doi ani. Persoanele care vor reprezenta instituţiile selectate să participe în cadrul proiectului vor asista la un curs de formare în domeniul antreprenoriatului cultural compus din patru sesiuni şi o deplasare de documentare în străinătate. Ulterior, participanţii vor elabora proiectele de reorganizare a activităţii caselor de cultură pe care le reprezintă şi vor beneficia de granturi pentru realizarea acestora.
În cadrul concursului vor fi examinate doar cererile de participare bazate pe un parteneriat dintre casa de cultură (din sat sau raion), o organizaţie neguvernamentală (locală sau centrală) şi administraţia publică (locală sau raională). Astfel, cererea de participare în proiect trebuie să fie o decizie comună a structurilor menţionate mai sus.
În procesul de examinare a cererilor vor fi luate în considerare capacităţile instituţionale şi înţelegerea reciprocă între membrii echipei, precum şi nivelul coincidenţei viziunilor şi scopurilor solicitanţilor cu obiectivele proiectului. Toate cererile depuse vor fi analizate şi sub aspectul îndeplinirii criteriilor de competenţă necesare pentru punerea în aplicare a obiectivelor proiectului.
Dosarele depuse trebuie să conţină setul de documente menţionat în anunţul public al programului, în limbile română sau rusă, ce pot fi găsite mai jos.
Data limită pentru depunerea dosarelor de participare în cadrul proiectului este 30 decembrie 2011, ora 16:00. Dosarele vor fi prezentate la sediul Fundaţiei Soros-Moldova: Chişinău, str. Bulgară 32, cu menţiunea: "Concurs în Programul Politici culturale".
Data limită pentru depunerea dosarelor de participare în cadrul proiectului este 30 decembrie 2011, ora 16:00. Dosarele vor fi prezentate la sediul Fundaţiei Soros-Moldova: Chişinău, str. Bulgară 32, cu menţiunea: "Concurs în Programul Politici culturale".
Informaţii suplimentare: telefoane: 270 031; 270 032 (persoană de contact Adrian Bivol), e-mail: abivol@soros.md.
Pe parcursul lunii noiembrie 2011 în toate regiunile Republicii Moldova vor fi organizate o serie de consultări privind proiectul propriu-zis şi condiţiile de participare în cadrul concursului. De asemenea vor fi oferite recomandări pentru pregătirea setului de documente vizat. Data şi locul de desfăşurare a consultărilor vor fi anunţate în prealabil secţiilor de cultură raionale. Aceste informaţii le puteţi solicita şi la Fundaţia Soros-Moldova, Programul Politici culturale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu