miercuri, 30 noiembrie 2011

Masa rotundă: „Managementul deşeurilor în oraşul şi raionul Cahul”

Joi, 1 decembrie 2011, începând cu ora 16:00, în incinta Primăriei or. Cahul, Sala de ședințe, etajul IV,   va avea loc Masa rotundă: „Managementul deşeurilor în oraşul şi raionul Cahul”, organizată de Asociația Obștească „AXIS” în parteneriat cu Primăria oraşului Cahul.
În cadrul mesei rotunde vor fi discutate subiecte ce ţin de managementul deşeurilor în oraşul Cahul şi modalităţile de îmbunătăţire a activităţii întreprinderilor municipal  din domeniu.
Sunt așteptați reprezentanți ai Societăţii Civile, reprezentanții APL, aleşi locali precum şi persoane interesate de subiect. .
Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Monitorizarea postelectorală a aleșilor locali din raionul Cahul” implementat cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație.
Informații suplimentare : axis.cahul@gmail.md,  079094303 Vitalie

"Dăruieşte căldură" persoanelor cu handicap!

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap, Consiliul raional Cahul organizează un concert de binefacere cu genericul „Dăruieşte căldură”.
Evenimentul va avea loc pe data de 2 decembrie ora 13:00 în incinta Palatului de Cultură.
Preţul biletului este de 10 lei
Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor merge la ajutorarea persoanelor nevăzătoare din raionul Cahul.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap a fost proclamată la 3 decembrie 1992 de către Organizaţia Naţiunilor Unite.  De atunci, an de an, în întreaga lume este promovat acelaşi mesaj „Oameni egali- Drepturi egale”.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de handicap şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap.

Cupa Tieretului Democrat la volei a fost disputată la Cahul

Echipa de volei a  Liceului Teoretic „M. Eminescu” au obţinut Cupa Tineretului Democrat la volei, devenind câştigătoare în faţa a zece echipe  a instituţiilor de învăţământ din oraş.
Pe data de 26 noiembrie, sub privirea a aproximativ o sută de suporteri şi-au dat întâlnire, în incinta Liceului Teoretic „M. Eminescu”, echipele de volei băieţi ale Liceelor Teoretice din oraş: „Dimitrie Cantemir”, „Ion Creangă”, „Ioan Vodă”, „Piotr Rumeanţev”, „Mihai Eminescu”,  Şcolilor Profesionale Nr.1 şi Nr.2, Şcolii – Internat  pentru Copiii cu Deficienţe de Auz, Colegiilor Industrial – Pedagogic, Colegiului de Medicină, şi o echipă a Universităţii de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul.
Locurile II şi III au fost ocupate de către echipa Liceului Teoretic „P. Rumeanţev” şi respectiv echipa de volei a Universităţii de Stat din Cahul. 
Echipele participante au primit în dar de la organizatori premii şi diplome.
Organizatori turneului şi-au luat angajamentul să desfăşoare competiţia data în fiecare an. Totodată, să asigure participarea şi a echipelor de volei compuse din fete.
Turneul a fost organizat de  Tineretul Democrat al PDM Cahul.

ANUNŢ | În vederea selectării unui grup de reponsabili pentru relaţii cu publicul din cadrul autorităţilor publice și jurnaliști

ANUNŢ
în vederea selectării unui grup de reponsabili pentru relaţii cu publicul din cadrul autorităţilor publice și jurnaliști
pentru participarea la o serie de ateliere de instruire în domeniul Modele şi Standarde Internaţionale în Comunicarea Politică
Informaţie despre proiect
Atelierele vor fi organizate în cadrul proiectului „Revenirea la democraţie! Fortificarea capacităţilor jurnalismului, îmbunătăţirea cooperării guvernului şi susţinerea libertăţii mass-media în Republica Moldova”. Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Fundaţia Konrad Adenauer, Centrul pentru Libertatea Presei, si PolAK.
Proiectul presupune realizarea unei serii de activităţi pe parcursul a 24 luni, printre care, elaborarea curriculei pentru instruirea jurnaliştilor şi autorităţilor publice, organizarea unui şir de cluburi de presă, elaborarea unui Ghid de conduită pentru ofiţerii de presă şi responsabilii de relaţii cu publicul, desfăşurarea a 4 ateliere referitoare la standardele internaţionale şi modelele comunicării politice, etc.
Cea mai recentă activitate a proiectului a fost elaborarea unui Ghid de Conduită pentru oficialii responsabilide comunicare şi relaţii publice.
Astfel, în baza acestui Ghid, cu participarea a doi experţi internaţionali şi unul naţional, vor fi desfăşurate, pe parcursul lunii decembrie, patru ateliere de instruire: cîte unul la Bălţi şi Cahul şi două la Chişinău.
În total, se estimează că la ateliere vor participa 100 de funcţionari responsabili de PR şi 54 de jurnalişti, a cîte 50 de participanţi pentru atelierele din Chişinău şi cîte 27 la Bălţi şi Cahul.
Atelierele sunt gîndite astfel încît să ofere un program foarte intens şi un bagaj suficient de cunoştinţe într-o singură zi de instruire.
Locul şi perioada
Trainingurile vor avea loc la Chişinău, Bălţi şi Cahul, cu durata de 1 zi, pe parcursul lunii decembrie (orientativ a doua săptămînă).
Logistică
Aranjamentele ce ţin de organizarea atelierelor, transport local, vor fi efectuate de echipa proiectului din cadrul Centrului pentru Libertatea Presei. Toate cheltuielile sunt acoperite de către proiect.
Criterii de eligibilitate
Sunt eligibili să participe la atelierele de instruire jurnaliştii şi responsabililii pentru comunicare şi relaţii cu publicul din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale.
Procedura de aplicare
Pentru a aplica, jurnaliştii şi şi responsabililii pentru comunicare şi relaţii cu publicul, vor expedia un CV (o pagina!), la adresa electronica kuksha@gmail.com, pînă la data de 2 decembrie 2011, ora 17:00.
Pentru eventuale întrebări, puteţi contacta coordonatorul proiectului, Alexandru Cliuicov, la numărul de telefon: 069140427.

luni, 28 noiembrie 2011

„Dezbaterea publică asupra mecanismului de recunoaşterea a educaţiei non-formale” în oraşul Cahul

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează Atelierul Regional „Dezbaterea publică asupra mecanismului de recunoaşterea a educaţiei non-formale” în oraşul Cahul.
Evenimentul este planificat la data de 2 decembrie 2011, orele 9.30-15.00, Consoliul Raional, et.1, Sala Euroregiunii „Dunarea de Jos”.
Sunt invitaţi tineri, reprezentanţi ai ONG-urilor de tineret, lucrători de tineret din raionul Cahul.
Activitatea este organizată în cadrul proiectului ”Fortificarea participării tinerilor şi organizaţiilor de tineret în elaborarea şi promovarea politicilor de tineret”.
Partener local este Asociaţia Obştească „Perspectiva”, persoană de contact, Victoria Ivancioglo.
Persoanele interesate pot confirma prezenţa la numărul de telefon 299-32971, ori prin e-mail:ao_perspectiva@yahoo.com.

Concurs în susţinerea şi menţinerea salubrităţii mediului inconjurător în oraşul Cahul

Compania Naţională de Asigurări în Medicină desfăşoară în lunile octombrie-decembrie campania de sensibilizare a populaţiei "Promovarea modului sănătos de viaţă. Ediţia 2011”.
În cadrul acestei ample campanii este organizat un concurs în susţinerea şi menţinerea salubrităţii mediului inconjurător în oraşul Cahul.
Regulamentul concursului in susţinerea şi menţinerea salubrităţii mediului inconjurător in oraşul Cahul:
  1. Concursul este organizat de promotorii Campaniei "Promovarea modului sănătos” de viaţă şi Agenţia Teritorială CNAM Cahul.
  2. Scopul concursului: renaşterea tradiţiilor şi promovarea noilor abordări in amenajarea gospodărească şi salubră a străzilor, spaţiilor verzi, curţilor, terenurilor aferente ale construcţiilor, a terenurilor sportive şi a zonelor pentru agrement, a fantanilor şi izvoarelor, utilizarea tehnologiilor moderne in procesele de salubrizare.      
  3. La concurs pot participa toţi locuitorii oraşului Cahul.
  4. Materialele pentru concurs pot fi prezentate in formă de fotografii, articole din presă, expuneri scrise, rapoarte şi prin invitarea reprezentantului Agenţiei Teritoriale CNAM la faţa locului.
  5. Materialele pentru concurs se prezintă la Agenţia Teritorială CNAM pană la 18.12.2011.
  6. Juriul compus din reprezentanţii Agenţiei Teritoriale CNAM şi promotorii Campaniei "Promovarea modului sănătos de viaţă” vor face totalurile concursului pană pe data de 20 decembrie 2011.
  7. Premiul I - il constituie suma de 3000 de lei.
  8. Premiile II-III vor constitui utilaje şi obiecte utilizate la salubrizarea şi amenajarea teritoriului, echipament sportiv.
  9. Materialele pentru concurs sunt recepţionate pe adresa oraşul Cahul, str. Ştefan cel Mare 16, Agenţia Teritorială CNAM, tel. 029922371 de la 15 noiembrie pană la 18 decembrie 2011.

Masa rotundă: „Managementul deşeurilor în oraşul şi raionul Cahul”

Joi, 1 decembrie 2011, începând cu ora 16:00, în incinta Primăriei or. Cahul, Sala de ședințe, etajul IV,   va avea loc Masa rotundă: „Managementul deşeurilor în oraşul şi raionul Cahul”, organizată de Asociația Obștească „AXIS” în parteneriat cu Primăria oraşului Cahul.
În cadrul mesei rotunde vor fi discutate subiecte ce ţin de managementul deşeurilor în oraşul Cahul şi modalităţile de îmbunătăţire a activităţii întreprinderilor municipal  din domeniu.
Sunt așteptați reprezentanți ai Societăţii Civile, reprezentanții APL, aleşi locali precum şi persoane interesate de subiect. .
Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Monitorizarea postelectorală a aleșilor locali din raionul Cahul” implementat cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație.
Informații suplimentare : axis.cahul@gmail.md

vineri, 25 noiembrie 2011

Centrul CONTACT angajează psiholog/tutore

Centrul CONTACT-Cahul – organizație non-profit și non-guvernamentală  angajează psiholog/tutore în cadrul Programului de Integrare Socio-Profesională a tinerilor, proiectul "O șansă pentru fiecare”.
Descrierea postului:
- Organizarea activităților psiho-pedagogice în corespundere cu nevoile și necesitățile grupulului-tintă a proiectului (tineri din familii dezavantajate);      
-  Asigurarea comunicării cu beneficiarii de proiect, cu instituțiile profesionale în care se realizează formarea profesională și cu alți parteneri implicați în procesul de implementare;
- Monitorizarea sistematică a activităților beneficiarilor desfășurate în cadrul componentelor proiectului;
- Elaborarea rapoartelor intermediare și de progres bazate pe lucrul cu beneficiarii de proiect
Cerințe:
- absolvent de studii superioare umanitare, preferabil din domeniul psihopedagogiei;
- cunoașterea perfectă a limbii române și ,preferabil, a limbii ruse;
- cunostințe operare P.C.;
- cunostințe medii în administrarea de programe, secretariat, O.N.G.;
- management de proiecte
- foarte bune abilitati de comunicare;
- capacitate de a lucra în echipă.
- cunoașterea limbii engleze va constitui un avantaj
Serviciul este full-time. Perioada de angajare – perioada proiectului (7 luni).
Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa de email:contact_cahul@yahoo.com, având trecut la subject : dosar psiholog-tutore. Persoanele selectate vor fi contactate ulterior.

Termen limită de aplicare – 5 decembrie 2011.

EuroClub inaugurat si la Cahul

Marţi15 noiembrie la Cahul s-a lansat oficial o nouă structură europeană de tineret.  EuroClub „Tinerii Europeni Uniţi” are să întrunească tinerii dom oraşul Cahul cât şi pe cei care sunt la studii aici.. 
Deschiderea a avut loc în sala Euroregiunii Consiliul Raionului Cahul. La deschidere au participat mai mulţi de  50 de tineri. Astfel la deschidere sau aflat studenţi cointeresaţi de conceptul EuroClubului, cât şi de perspectivele viitoare ale acestuia. 
Printre invitaţii evenimentului au fost: D-ul Dirk Lorenz ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în R.M, Vicepreşedintele Raionului Cahul D-na Elena Bacalu,   şi D-ul Vitalie Ponomariov director al Centrului de Informare al UE .  
D-na Bacalu Elena Vicepreşedintele Raionului Cahul a salutat călduros acţiunea de promovare a valorilor europene şi dezvoltarea potenţialului tinerilor. În 
legătură cu aceasta tinerii au fost felicitaţi cu privire la statutul de Capita 
Tineretului 2012 a oraşului Cahul.
 A mai menţionat că va fi foarte deschisă şi receptivă  la orice iniţiativă implementată de către tinerii cahuleni în desfăşurarea acţiunilor social culturale in beneficiul societăţii.  
D-ul Dirk Lorenz a susţinut şi a aplaudat progresul oraşului Cahul. După care a vorbit cum a avut loc implementarea acestui proiect european de creare a EuroCluburilor în R.M şi despre succesele pe care le putem obţine daca vom fi implicaţi în activităţile acestuia. A fost menţionat primele apariţii a EuroCluburilor care a fost în anul 1990 în Portugalia care apoi sa dezvoltat practic în toate ţările europene. Acest ritm de dezvoltare a apărut datorită faptului ca tinerii au observat o mulţime de succese care aveau un impact pozitiv asupra lor şi o prioritate în cariera profesională.
Totodată D-ul Dirk Lorenz a vorbit despre suportul logistic care va fi oferit de către Delegaţie pentru dezvoltarea Clubului în toate activităţile pe care sunt propuse în planurile de activitate. La sfârşitul discuţiei sale D-ul D. Lorenz l-a felicitat pe Sergiu Dandeş Preşedintele EuroClubuli cu succesul pe care la obţinut în implementarea acestui proiect european şi i-a dorit ca acest EuroClub sa fie permanent în dezvoltare şi extindere. 
D-ul Vitalie Ponomariov director Centrul de Informare UE a vorbit despre cât de important este ca tinerii să fie implicaţi în toate activităţile extracuriculare şi despre cooperarea cît mai intensivă cu mass-media şi alte canale informaţionale de difuzare. El a menţionat că toate aceste pârghii sunt cele mai utile şi raţionale pentru fiecare în dezvoltarea spectrului de mobilizare cu toate structurile la toate nivelele. 
La finele tuturor discursuri ţinute de către oaspeţi, Preşedintele EuroClubului Sergiu Dandeş a comunicat despre cum priveşte propria sa viziune în dezvoltarea conceptului dat şi cum va avea loc gestionarea acestuia.
Totodată a vorbit despre experienţa de la Kiev pe care a obţinut­­-o şi cum va aplica toate aceste în practică  pentru dezvoltarea EuroClubului de la Cahul.  După toate aceste discuţii a avut loc cel mai important moment al acestei întâlniri când D-ul Dirk Lorenz împreună cu Sergiu Dandeş au tăiat panglica pentru un nou start de activităţi.


  

vineri, 18 noiembrie 2011

Mai mulţi tineri din Cahul au protestat ....

Mai mulţi tineri din Cahul au protestat miercuri în Puaţa Independenţei. aceştia se opun deschiderii unei parcări pe teritoriul Pieţei, pentru că este un simbol al independenţei RM, nu un spaţiu destinat bussinesului.


http://www.youtube.com/watch?v=iXZq93Yjo1Y

326 DE STUDENŢI DE LA 20 INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÎNT DIN ŢARĂ AU DEVENIT BURSIERI ÎN CADRUL PROIECTULUI „BURSE SUPLIMENTARE PENTRU TINERII DIN FAMILII DEZAVANTAJATE”, EDIŢIA 2011

De Ziua Internaţională a Studenţilor, în incinta Palatului Republicii, a avut loc Festivitatea Solemnă dedicată finaliştilor proiectului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”.
În concursul din cadrul celei de-a doua ediţii de desfăşurare a proiectului au participat 517 studenţi, din anii de studii I, II şi III, secţia zi, de la 20 instituţii de învăţămînt superior din ţară. În rezultatul evaluării dosarelor depuse pentru concurs, de către Comisia de Experţi Independenţi nominalizată în cadrul programului, şi prestaţiei candidaţilor la interviu, au fost selectaţi 326 de finalişti, dintre care 50 de studenţi au beneficiat de burse anuale în valoare de a cîte 1500 USD, 111 de studenţi au beneficiat de burse anuale în valoare de a cîte 1000 USD şi 165 de studenţi au beneficiat de burse anuale sociale în valoare de a cîte 600 USD.
Proiectul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” a fost lansat în aprilie 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare, şi este organizat cu suportul financiar al Fondului de Urgenţă/ Fundaţiile pentru o Societate Deschisă şi administrat local prin intermediul Fundaţiei Soros-Moldova, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din RM.
Începând cu acest an, programul a beneficiat de un suport financiar suplimentar oferit de către BC „Moldova Agroinbank” SA, instituţie ce a manifestat un interes major faţă de acest proiect social, devenind partener oficial al proiectului.
Scopul proiectului este acordarea suportului necesar tinerilor, ce provin din familii social vulnerabile din RM pentru a facilita accesul lor la educaţie în instituţiile de învăţămînt superior.
Anul trecut, 264 de studenţi, de la 18 instituţii de învăţămînt din ţară au devenit bursieri în cadrul Programului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia I, beneficiind de burse în valoare totală de 255000 USD, iar anul acesta, graţie grantului oferit de BC „Moldova Agroinbank” SA, numărul de burse acordate a fost majorat. Astfel, pentru ediţia a II-a a proiectului, valoarea totală a burselor preconizate a constituit 285000 USD.
În cadrul celor două ediţii anuale organizate, 829 de studenţi au aplicat concursului, dintre care 590 de studenţi de la instituţii universitare din Moldova au beneficiat de burse anuale.
Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Ne propunem prin intermediul acestui proiect să contribuim atît la reducerea inegalităţii de acces la studii educaţionale, oferind tinerilor din medii nefavorabile suportul financiar necesar şi suportul informaţional întru integrarea acestora în societatea noastră, cît şi la procesul de „dezvoltare umană” - ocuparea forţei de muncă. În cadrul proiectului, pe lîngă suportul material oferit, se va organiza şi un set de activităţi suplimentare cu implicarea directă a bursierilor, precum: o serie de seminare şi workshop-uri în colaborare cu reprezentanţi ai sectorului asociativ şi privat din RM, care au drept scop facilitarea procesului de consolidare a unei legături pozitive dintre educaţie şi prosperitate individuală.”
Victor Ursu, Director Executiv al Fundaţiei Soros-Moldova: “Susţinerea şi încurajarea tinerilor rămâne a fi o prioritate a Fundaţiei Soros-Moldova deja de 20 de ani. Considerăm că dreptul la educaţie nu trebuie să fie limitat de posibilităţile financiare ale studenţilor, ci alimentat de motivaţia şi cunoştinţele lor. Aceste convingeri au şi stat la baza deciziei Fondului de Urgenţă, creat de George Soros în 2009, de a susţine tinerii din familiile social vulnerabile în vederea obţinerii unor studii de calitate.”
Natalia Vrabie, Preşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroinbank” SA: „Accesul nestingherit la studii şi oferirea de şanse egale tuturor tinerilor în edificarea unui viitor prosper este un imperativ spre care tinde societatea. Participarea la acest proiect, dar şi la Programul „Bursele de Merit” reconfirmă responsabilitatea socială sporită a BC „Moldova Agroindbank” SA, care face parte integrantă din politica de guvernare a băncii şi reiese din businessul inteligent promovat de bancă-lider: de a-şi împărtăşi valorile create pentru binele comunităţii.”
Fondul de Urgenţă este un program internaţional creat de George Soros pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est şi Asia Centrală.

joi, 17 noiembrie 2011

Saptamana Nationala a Tineretului la Cahul

În perioada 6-13 noiembrie, la Cahul s-au desfăşurat Zilele Tineretului. Cu această ocazie au fost organizate  mai multe acţiuni sportive şi culturale destinate tinerilor. Evenimentele au fost organizate de Centrul de Tineret şi Dezvoltare a Sportului în colaborare cu Secţia Cultură  a Consiliului Raional, Primăria oraşului Cahul, instituţiile de învăţământ şi ONG-urile de tineret din oraş.
     Şirul evenimentelor dedicate Săptămânii Tineretului a fost deschis de „Cupa Preşedintelui” la fotbal, ce a avut loc  duminică, 6 noiembrie pe Stadionul „Atlantic” din oraş. Câştigătoarea cupei este echipa „Prut” din Colibaşi. Un alt eveniment ce s-a desfăşurat tot în aceeaşi zi a fost un seminar de informare pentru tineri cu tema „Iniţierea în participarea comunitară”, organizat de Asociaţia Obştească „Perspectiva” în colaborare cu CTDS. Au participat peste 50 de tineri din localităţile raionului.
     Cea de-a doua zi a fost marcată prin activitatea civică a tinerilor în salubrizarea locului de agrement „Parcul Veteranilor”. Tot luni, 7 noiembrie, a fost dat startul seminariilor-profilactice în patru localităţi ale raionului, pentru a spori gradul de accesibilitate la informaţie şi tinerilor din aceste localităţi dar şi din satele învecinate. Evenimentul a fost organizat de C.O. „Pas cu Pas”or. Cahul Asociaţia Obştească „Viaţa Nouă”cu  susţinerea Centrului Tineret şi Dezvoltare a Sportului.
     Marţi, 8 noiembrie tinerii din raion şi-au demonstrat abilităţile atletice pe teren accidentat.
Câştigătorii „Crosului de Toamnă”  sunt:
Categoria Juniori 16-19 ani (fete)
Locul I: Valentina Matcaş – Cahul, Şcoala Profesională Nr 1
Locul II:  Valentina Croitoru – Cahul, Colegiu de Medicină
Locul III: Svetlana Demincova – Cahul, Colegiu Industrial-Pedagogic.

Categoria Juniori 16-19 ani (băieţi)
Locul I: Anatol Neagu – Crihana Veche, LT „M. Eminescu”
Locul II: Vadim Marin – Cahul , Şcoala Profesională Nr 2
Locul III: Ion Vrabie – Cahul, Şcoala Profesională Nr 1.

Categoria Tineret 20-25 ani (fete)
Locul I: Valentina Petricov – Şcoala Profesională Nr 1
Locul II: Liudmila Moldovanu – Şcoala Profesională Nr 1
Locul III: Liudmila Gherganov – Şcoala Profesională Nr 1

 Categoria Tineret 20-25 ani (băieţi)
Locul I:  Alexandr Halangot – Cahul, LT „S. Rahmaninov”
Locul II: Nicolae Tabac – Cahul, Colegiu Industrial-Pedagogic
Locul III: Andrei Salcovenco – Cahul, LT „S.Rahmaninov”

Categoria Tineret 26-30 ani (fete)
Locul I: Vlada Afanasieva – Cahul, LT „S. Rahmaninov”
Locul II: Maria Cuzmenco – Cahul, LT „S. Rahmaninov”
Locul III: Tatiana Cernamaz – Cahul, USCH.

Categoria Tineret 26-30 (băieţi)
Locul I: Ghenadie Tâmbalist – Cahul, Departamentul Carabinieri
Locul II: Boris Terzi – Cahul, LT „D. Cantemir”
Locul III: Vasile Balan – Găvănoasa, LT „Igor Creţu”.


     Şirul activităţilor a continuat. Astfel joi, 10 noiembrie s-a desfăşurat Concursul raional al Tinerilor Interpreţi „Vocile Tinerilor”, la care au participat 13 tineri din Cahul, Andruşul de Jos, Borceag, Alexanderfeld. Evenimentul s-a desfăşurat într-un cunoscutul local de noapte din oraşul Cahul. Una din condiţiile  concursului a fost interpretarea pieselor în limba română, deci semnate de autori autohtoni şi de peste Prut. Spectatorii prezenţi la eveniment au putut să-i admire pe participanţi la cele două probe cerute în regulament: o piesă populară şi una de estradă.
Câştigătoarea Premiului Mare este Ludmila Danilceac, binecunoscută  la Cahul,  locul II a fost împărţit de Oxana Duca din Cahul şi Elena Bădănac din Andruşul de Jos, iar locul III a fost ocupat de Gabriela Milici, Ion Ghecev, Cahul şi Rodion Covalenco din Alexanderfeld.  Tuturor, din partea Consiliului Raional, le-au fost înmânate diplome de participare, iar câştigătorilor şi câte un cadou de preţ.  
     Seara  a continuat pe acelaşi ritm, astfel cei prezenţi au avut parte de un dublu eveniment, putând admira şi etapa de toamnă a concursului intelectual Brain-Ring. Pentru titlul de campion şi-au încercat puterile opt echipe. În finala mare au intrat echipele USC „B.P.Hasdeu”, „AIESEC” şi echipa LT „M. Eminescu” din Cahul, cea din urmă obţinând şi Marele Trofeu.
În ultima zi a săptămânii s-a desfăşurat Cupa Tineretului la tenis de masă.
Câştigătorii sunt următorii:
Fete:
Locul I: Vlada Coceaş
Locul II: Luminiţa Ciobanu
Locul III: Tatiana Budu

Băieţi:
Locul I: Oleg Eni
Locul II: Alexandru Cazavasili
Locul III: Dumitru Bzovii

Echipe:
Locul I: LT „Ioan Vodă”, Cahul
Locul II: LT „Petru Rumeanţev”, Cahul
Locul III: LT „Ion Creangă”, Cahul

      Săptămâna Naţională a Tineretului, s-a încheiat Duminică, 13 noiembrie, cu o discotecă  organizată în Clubul „Insomnia” de Centrul de Tineret şi Dezvoltare a Sportului în parteneriat cu Centrul Obştesc „Pas cu Pas” din oraşul Cahul, Asociaţia Obştească „Viaţa Nouă” şi un grup de tineri activişti. Tinerii s-au distrat pe măsura aşteptărilor, dar şi s-au felicitat reciproc.

miercuri, 16 noiembrie 2011

TEDxYouth@Chisinau Event

În regim non-stop, TEDxYouth @Chişinău lucrează intens la organizarea celui mai inspiraţional şi motivant eveniment din Moldova, cu genericul "PLAY, BUILD, LEARN AND SHARE”.
Pe 20 noiembrie vă invităm să începeţi o aventură ce vă va marca viaţa şi cu siguranţă vă va declanşa imaginaţia la maxim!
Douăzeci noiembrie va fi o zi de neuitat în istoria Chişinăului, credeţi-mă, este o zi pe care nu vreţi să o rataţi.
Doar cei mai norocoşi şi harnici vor avea ocazia de a asista la cel mai mare eveniment inspiraţional din ultimele decenii, să fie martorii unor prezentări excepţionale ale unor persoane tinere, ambiţioase, şi cu adevărat uluitoare.

După săptămâni de brainstorming-uri intensive, organizatorii TEDxYouth @Chişinău au ales o mînă de tineri lideri şi profesionişti pentru a-i prezenta unui public interesat şi dispus să revoluţioneze societatea în care trăim.

Desigur! Au fost momente când unul dintre noi a exclamat "Oh, Doamne! Cum am putut uita de acest speaker? ", dar echipa a fost suficient de flexibilă pentru a ţine pasul cu toate ideile extraordinare ce se ţineau lanţ.

Este timpul pentru tinerii noştri să se manifeste, să vorbească şi să conducă ţara noastră, şi să aprindă focul de prosperitate adormită din adîncul sufletului nostru. În fiecare dintre noi se află un leu demn de a fi rege. Ideile sunt menite să fie răspîndite, iar tineretul nostru promovează filozofia "Ideas Worth Spreading". Critica, interpretarea greşită şi opoziţia sunt factorii de care ţinem cont atunci cînd vorbim în public, dar invitaţii noştri îşi asumă cel mai mare risc, riscul de a influenţa vieţile altor oameni, prin inspirarea şi motivarea lor cu ajutorul celui mai puternic drog din lume, cuvintele. Cuvintele sunt premisa acţiunilor şi acţiunea conduce la schimbare.

Oratorii noştri vin din medii diverse, astfel veţi avea posibilitatea sa urmăriţi atât discursul cetăţeanului simplu care lucrează continuu la schimbarea lumii, cât şi să vedeţi performanţa omului de ştiinţă care manipulează cu robotica, circuitele şi plăcile de bază. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce surprize ne rezervă ei!

Diversele medii din care provin oratorii noştri duc la diversitatea ideilor lor, care dacă sunt bine puse împreună, ar putea aduce o schimbare adevărată în Republica Moldova. Tot de ce este nevoie este să se planteze seminţele şi să se toarne apa şi să se lase să crească în timp.

Generaţia Facebook este binecuvantată cu mari inovaţii în lumea teatrului, artei culinare, divertismentului, cea de social media, marketing, ONG-uri, şi cea a IT-ului. Aceasta este doar o parte din ecuaţie.

Tineretul are ceva numit "dorință de foc", ceva capabil de a schimba modul în care funcţionează lumea. Ei nu se tem să pună cele mai prosteşti întrebări, deoarece ei nu-şi ascund curiozitatea, care este înnăbuşită de mulți adulți. Einstein a fost de succes, deoarece el a avut curiozitatea unui copil şi din această cauză el a condus "experimente de gândire", curiozitatea a fost cauza inventării unei noi teorie, Teoria Relativității, cea care a răsturnat teoria lui Newton. Einstein a câştigat Premiul Nobel pentru Fizică câţiva ani mai târziu. De ce? Pentru că el a menţinut o perspectivă tinerească a lumii. Tineretul schimbă societatea.

Aici, la TEDxYouth @ Chişinău, vă încurajăm să participați la "Ideas Worth Spreading" astfel încât să putem îmbunătăţi societatea noastră pas cu pas. Pasul # 1: Veniți şi alăturaţi-vă la un eveniment magic pe 20 noiembrie, la ora 10:00, la Teatrul Satiricus!

Veniţi şi susțineți tinerii lideri din Moldova şi pe cei care la o vârstă fragedă au realizat mai mult decât unii s-ar fi gândit că e posibil.

Apply now! http://tedxchisinau.com/ 

Sursa: www.civic.md

Al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Operațional Comun România–Ucraina–Republica Moldova 2007-2013

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013
Prioritatea 1: Către o economie mai competitivă în zona de frontieră;
Prioritatea 2: Mediul și pregătirea pentru situații de urgență;
Prioritatea 3: Promovarea activităților People-to-People.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) din România, în calitate de Autoritate Comună de Management a  Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, solicită propuneri de proiecte pentru Prioritatea 1: Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră; Prioritatea 2: Mediul şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi Prioritatea 3: Promovarea activităţilor People-to-People, în aria eligibilă a programului, proiecte care vor beneficia de asistență financiară din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Ghidurile solicitanţilor pot fi consultate la sediul MDRT, str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bucureşti, România, la sediile Secretariatului Tehnic Comun al programului: Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, str. Dragoș Vodă nr. 22, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, str. Păcurari nr. 110. 
Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 ianuarie 2012.
Sesiunile de informare pentru această licitaţie de propuneri de proiecte vor avea loc la:
Bălți - 29.11.2011
Edineț - 30.11.2011
Soroca - 16.12.2011
Chişinău - 28.11.2011
Cahul - 9.12.2011
Preluat de pe  http://adrsud.md/

marți, 15 noiembrie 2011

CONCURS DE GRANTURI PENTRU PROMOVAREA TRANSPARENȚEI ACTULUI DE GUVERNARE CU UTILIZAREA INSTRUMENTELOR TIC

Programul Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova lansează concursul de granturi pentru promovarea transparenței actului de guvernare cu utilizarea instrumentelor TIC. 
Prin intermediul concursului, Programul Buna Guvernare își propune să susțină proiecte şi iniţiative care vizează promovarea transparenţei actului de guvernare, responsabilizării autorităţilor publice şi sporirea implicării publicului în procesul politic și decizional cu utilizarea instrumentelor TIC, cu un nivel înalt de impact social şi durabilitate post-finanţare.
Sunt eligibile pentru participare în concurs: 
Organizațiile non-guvernamentale (ONG) sau grupuri de ONG-uri înregistrate în Republica Moldova
Parteneriate între ONG-uri și companii IT/IT developers
Parteneriate între ONG-uri și instituțiile mass-media
Persoane fizice, cetățeni rezidenți ai Republicii Moldova 
Companiile private nu sunt eligibile pentru finanțare, însă
Proiectele depuse de către ONG-uri în parteneriat cu companiile IT se încurajează și li se va acorda prioritate.
Detaliile privind condițiile concursului sunt oferite în termenii de referință de mai jos.
Dosarele se vor depune până la data de 12 septembrie 2011, ora 17:00 în format imprimat la următoarea adresă: 
Fundaţia Soros-Moldova, 
Chişinău, MD-2001
str. Bulgară, 32
Vă recomandăm, de asemenea, să depuneţi un exemplar de cerere în formă electronică, pe adresa de e-mail: ocrivoliubic@soros.md. Toate documentele juridice solicitate se vor anexa în varianta scanată. În cazul aplicațiilor electronice, Vă rugăm să Vă asigurați de recepționarea mesajului, printr-un mesaj de confirmare. 
În lipsa acestuia Fundația nu poartă răspunderea pentru aplicațiile electronice depuse dar care nu au fost recepționate.
Pentru informaţii suplimentare: tel: 270031, 270232, 274480, fax 270507, Olga Crivoliubic, Directorul Programului Buna Guvernare (ocrivoliubic@soros.md) sau Diana Zaharia, Coordonatorul Programului Buna Guvernare (dzaharia@soros.md).