Pe 26 Martie 2011, intre orele 20.30-21.30, oameni din toata lumea marcheaza Ora Pamantului. Campania este la a patra editie si a devenit deja o traditie, avand o participare ce a intrat in istorie.
In anul 2010, dupa 3 ani de la debutul din Australia, ea a atins cca 1 miliard si 300 de milioane de locuitori ai planetei.
CUM A INCEPUT?
In anul 2007, autoritatile si locuitorii orasului Sydney au luat pozitie fata de amenintarea pe care o reprezinta pentru planeta noastra incalzirea globala. Pe 31 Martie 2007, la ora 20.00, cladiri emblematice din Sydney si-au stins luminile. De asemenea, cca 2100 de companii si cca 2,2 milioane de persoane au luat parte la initiativa prin stingerea luminilor locatiilor si/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate in stand-by.
Evenimentul s-a numit Earth Hour si a constituit un mesaj puternic privind nevoia de actiune conjugata a oamenilor in ceea ce priveste reducerea consumului de energie, avandu-se in vedere ca 35% din energia electrica este produsa de termocentrale – unii dintre cei mai mari poluatori.
Earth Hour 2007 a devenit un punct de cotitura, un exemplu pentru toata lumea si a atras atentia intregii planete. Chiar si rezultatele obtinute in ceea ce priveste reducerea consumului de energie electrica au fost mai mult decat imbucuratoare. S-a generat o scadere cu 10,2 % fata de 5% cat isi propusesera organizatorii (probabil pentru ziua respectiva, dar perioada de raportare nu a fost specificata), echivalent cu scoaterea de pe sosele a peste 48.000 de autovehicule.
Succesul evenimentului a facut ca, in 2008, Earth Hour sa devina o miscare globala.
Reinvent Consulting – companie romaneasca de consultanta in domeniul afacerilor – a dorit sa se alature acestei initiative deosebit de importante si, mai mult, chiar sa se implice pentru ca actiunea din Romania sa se desfasoare in mod organizat si cat mai amplu posibil, pe viitor urmand a fi organizate si evenimente de tipul celor de la Sydney si din celelalte orase ale lumii.
27 de orase mari ale lumii au participat in 2008 la miscarea Earth Hour iar in 2009, putin peste 1000 de orase din intreaga lume s-au inscris pentru a marca Ora Pamantului. La eveniment au participat sute de milioane de oameni din 88 de tari.
CE FAC DE ORA PAMINTULUI ?
Stingem luminile pentru o ora, ne plimbam seara in parc, iesim la o cina la lumina lumanarii, povestim pe intuneric, privim cu prietenul/prietena cum arde lumanarea mare colorata si parfumata, dormim, ne tinem in brate, privim pe geam, accesam Facebook pe intuneric de pe telefon sa vedem ce fac prietenii…
Tu ce faci de Ora Pamantului?
ACTIONEAZA!!!
Cand milioane de oameni din toata lumea spun laolalta “Sunt o persoana responsabila”, mesajul este mai puternic si ajunge mai departe, schimba din temelii moduri de a gandi si comportamente. Schimbarea reala si durabila incepe cu schimbarea pozitiva de mentalitate a fiecarei persoane cu privire la mediul inconjurator a carui parte suntem. Schimbarea suntem noi!
Ce poti face:
· Ia-ti angajamentul ca pe 26.03.2011 sa stingi luminile pentru o ora in intervalul 20.30-21.30! Daca nu poti renunta complet, opreste macar luminile care nu-ti afecteaza activitatea! Nu uita ca astfel te alaturi locuitorilor din sute de orase mari ale planetei! Fiecare contributie este deosebit de importanta.
· Scoate din priza toate echipamentele electronice pe care nu le folosesti si care se afla in stand-by! Poate fi vorba despre monitoare, imprimante, televizoare, incarcatoare de telefon, cuptoare cu microunde, prajitoare de paine, filtre de cafea, aparate de radio, alte asemenea echipamente. Echipamentele aflate in stand-by consuma cel putin 10% din energie/locuinta.
· Calculeaza-ti amprenta de CO² si urmareste in mod sistematic sa o micsorezi in fiecare saptamana/luna! Renunta la excesele de consum de energie si economiseste cat mai mult! Astfel iti vei aduce aportul la efortul global de oprire a tendintei de incalzire globala si vei economisi si bani luna de luna la facturile de energie electrica.
· Anunta-i pe toti cunoscutii tai si antreneaza-i in acest demers important! Implica-te pentru realizarea an de an a unor evenimente Ora Pamantului in compania ta si/sau in comunitatea din care faci parte!
· In general, opteaza pentru energie din surse regenerabile si pentru echipamente cu consum redus de energie! Informeaza-te mai bine cu privire la acest aspect si vei gasi nenumarate modalitati foarte eficiente. Foloseste pe cat posibil combustibili biodiesel, pompe de caldura, panouri cu celule fotovoltaice etc. Foloseste becuri cu consum redus in detrimentul celor traditionale, masina de spalat cu consum redus de apa si energie, bateriile reincarcabile. Ajuta la reciclarea ambalajelor si prefera produsele reciclabile!
Preluat de pe : http://www.orapamantului.ro