luni, 26 decembrie 2011

Cahul - Capitala Tineretului 2012!

Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova a acordat titlul de Capitală Naţională a Tineretului 2012 oraşului Cahul
În acest context, Primăria oraşului Cahul lansează concurs la următoarele categorii:
1)                   cel mai reuşit imn;
2)                   cel mai reuşit logo;
3)                   cel mai reuşit motto.
La concurs pot participa persoane fizice cu abilităţi în domeniu, instituţii, organizaţii, care vor prezenta lucrări inedite.
Cerinţe faţă de prezentarea lucrărilor:
            Logo-ul – în format JPG sau GIF, color;
Imnul – melodia în format mp3, textul în limba de stat, durata trei minute;
Motto-ul – în limba de stat.
Lucrările semnate (numele, prenumele autorului, vârsta, ocupaţia, telefon de contact) se prezintă până la data de 10 ianuarie 2012, ora 17.00, la Primăria oraşului Cahul, biroul nr.304, şi la adresa e-mail:prim_ch_md@yahoo.com.

vineri, 23 decembrie 2011

ATELIER DE INSTRUIRE PENTRU COMUNICATORI ȘI JURNALIȘTI


Trainerii Tudor Vlad și Ludmila Andronic
Trainerii Tudor Vlad și Ludmila Andronic
Astăzi, la Cahul, între orele 10:00 – 15:00, în incinta sălii de conferință a hotelului Azalia, a avut loc un atelier de instruire a jurnaliştilor şi autorităţilor publice în domeniul Modele și Standarde Internaționale în Comunicare Politică.
La acest training au putut aplica jurnaliştii şi responsabilii pentru comunicare şi relaţii cu publicul din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale.
Atelierul a fost organizat  în cadrul proiectului „Revenirea la democraţie! Fortificarea capacităţilor jurnalismului, îmbunătăţirea cooperării guvernului şi susţinerea libertăţii mass-media în Republica Moldova”,  făcînd parte dintr-o serie mai amplă de activități asemănătoare, care s-au desfășurat la Bălți și Chișinău în perioada 19-20 decembrie curent, ultimul atelier preconizat pentru luna decembrie urmînd să se desfășoare mîine, la Chișinău.
Cei 20 de participanți la eveniment, au  avut ocazia să fie instruiți de către Ludmila Andronic, specialist în Relații Publice și Dr. Tudor Vlad, director  asociat al International Cox Center, Georgia, SUA.
Tuturor participanților, le-a fost distribuit cîte un ghid de bune practici în relațiile publice, în baza căruia au fost organizate aceste ateliere.
Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Fundaţia Konrad Adenauer, Centrul pentru Libertatea Presei, si PolAK.
Sursa: Info-Sud.md

Poetul ce a făcut filme

 Recent la Biblioteca pentru copii „Grigore Vieru” în cadrul cenaclului literar .„Auzit–am din bătrâni” a avut loc serata „Poetul care a făcut filme” dedicată cineastului, regizorului, poetului şi pedagogului – Emil Loteanu care ar fi împlinit 75 ani de la naştere. Zic, ar fi împlinit pentru că Emil Loteanu s–a stins din viaţa la vârsta de 67 ani, în anul 2003. 
      La manifestare au participat liceeni din clasa XI – XII a liceului Teoretic „Ion Creangă”, pedagogi şi bibliotecari. 
      Moderatoare Vera Curjos le–a povestit celor prezenţi despre viaţa şi activitatea celebrului actor, regizor, scenarist – Emil Loteanu. Elevii din clasa XI au recitat poeziile îndrăgite de ei din opera poetului : „Patria”, „Basarabia”, „Mama”, „Iubitei” etc. la fel au privit secvenţe din filmele artistice : „Gingaşa şi tandra mea fiară” , „Lăutarii”, „ O şatră urcă la cer”. Aceste filme a dus faima Moldovei departe de hotarele ei. Numai filmul „O şatră urcă la cer” a fost cumpărat şi derulat în 103 ţări şi a primit numeroase premii internaţionale, iar cel mai valoros fiind „Scoica de Aur” de la San Sebastian. În încheiere Vera Curjos i–a îndemnat pe elevi pe elevi să citească opera poetului Emil Loteanu şi să vizioneze filmele regizate de el. La fel a ţinut să accentueze că Emil Loteanu a rămas pentru toţi un destins om de cultură, regizor, scenarist şi poet, care a lăsat o moştenire valoroasă, operă scrisă şi ecranizată. 

miercuri, 21 decembrie 2011

Burse de Merit pentru cei mai buni studenţi din Moldova

Pe 19 decembrie 2011, în cadrul unei ceremonii festive, 50 de studenţi au intrat în posesia burelor de merit oferite de Centrul de Informaţii Universitare.
Ediţia curentă a concursului, a şaisprezecea la număr, s-a desfăşurat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC Moldova Agroindbank SA şi al Companiei Orange Moldova.
În cadrul concursului au fost depuse 245 dosare de la 18 instituţii universitare din Republica Moldova, iar în rezultatul evaluării dosarelor depuse şi a prestaţiei candidaţilor la interviu, organizat într-o limbă străină, 35 de studenţi din ultimul an de studiu, ciclul licenţă, de la 8 instituţii universitare şi, 15 masteranzi de la 10 instituţii universitare din ţară au primit Burse de Merit.
Cei 50 de învingători în concurs au fost selectaţi de o Comisie de Experţi independentă, constituită din reprezentanţi ai comunităţii academice.
Valoarea unei burse anuale constituie 12 mii lei.
Anul acesta, cei mai mulţi premianţi, 16 persoane, îşi fac studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "N.Testimiţanu”. Putem menţiona şi 11 studenţii ai Universităţi de Stat din Moldova care de asemenea au obţinut Bursa de Merit.
Din păcate, în lista de câştigători nu s-a regăsit nici un student de la Universitatea de Stat "B. P. Haşdeu” din Cahul.
Programul Burse de Merit a fost lansat în anul 1996 cu scop de a încuraja performanţele academice, ştiinţifice şi extracuriculare ale studenţilor din Moldova. Pe parcursul a celor şaisprezece ediţii ale concursului 1080 de studenţi au beneficiat de burse de merit.
Sursa www.eac.md

marți, 20 decembrie 2011

ATELIER DE INSTRUIRE A ALEŞILOR LOCALI ÎN DOMENIUL ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE ÎN RAIONUL CAHUL

Săptămîna trecută, în comuna Colibași, a avut loc sesiunea de orientare a aleșilor locali, la care au participat în jur de 30 de persoane, dintre care primari, consilieri locali și secretari din localitățile Văleni, Brînza și Colibași.
Acest program de instruire a aleșilor locali a fost constituit din 5 sesiuni, în cadrul cărora au fost discutate teme precum:
- Finanțele publice locale și descentralizarea financiară.
- Forme și metode de planificare a activității APL (Administrației Publice Locale).
- Abordarea politicilor publice privind APL prin prisma Drepturilor Omului și a egalității de gen.
- Managementul Serviciilor publice locale.
- Concepte generale privind activitatea APL în Republica Moldova.
Conform  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare,  atelierele de instruire a aleşilor locali în domeniul administraţiei publice locale, au demarat la data de 16.11.2011 și se vor desfăşura etapizat în toată republica. Prin aceste activităţi Cancelaria de Stat cu asistenţa  PNUD, UN Women şi sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată, urmăreşte scopul de a consolida capacităţile  administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare.
sursa: info-sud.md

Direcţia Generală de Învăţământ are un nou şef

Tatiana Hulub este noul şef al Direcţiei Generale Învăţământ (DGI) a Consiliului Raional Cahul. Decizia în acest sens a fost luată de Consilierii raionali în cadrul şedinţei Consiliului Raional Cahul din data de 15 decembrie.
Noul şef al DGI a fost numit cu stabilirea unei perioade de probă de 6 luni şi va activa pe perioada suspendării raporturilor de serviciu ale dlui Vladimir Calmîc din funcţia de şef al Direcţiei Generale Învăţământ.
Tatiana Hulub are 37 de ani, este pedagog şi până la moment a activat în calitate de pedagog la gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din satul Trifeşti r-ul Cahul. După alegerile generale locale din vara acestui an, d-na Hulub a ajuns Consilier raional pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.
Reamintim  că funcţia de şef al Direcţiei Generale Învăţământ a devenit vacantă după ce, la 21 iulie 2011,  Vladimir Calmîc a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Raionului Cahul.

luni, 19 decembrie 2011

ÎN PREMIERĂ! LA CANTEMIR ȘI CAHUL SE VA FORA LA TREI KILOMETRI ADÂNCIME ÎN CĂUTARE DE GAZE

O companie moldovenească şi una americană vor investi zece milioane de dolari pentru a fora două sonde la Victorovca şi una la Văleni. Forajul, în premieră la o astfel de adâncime, este necesar pentru a stabili dacă ţara noastră dispune de rezerve importante de petrol şi gaze, spun specialiştii, citați de publicația Adevărul.

Până la 31 martie 2012 am putea şti cu o mai mare doză de exactitate dacă Republica Moldova dispune sau nu de rezerve importante de gaz natural şi petrol, care ar putea reduce dependenţa de Gazprom. Aceasta ca urmare a unei înţelegeri semnate de compania Valiexchimp din Moldova şi Claw Energy LLC din SUA, ce prevede efectuarea unor forări la adâncimi mari.

„Am ajuns la un acord prin care Claw Energy se angajează să foreze două sonde la o adâncime de până la trei kilometri la Victorovca, raionul Cantemir. Acolo deja extragem gaz de la o adâncime de 600-700 de metri, până la 400.000 de metri cubi pe lună. Vrem să aflăm însă dacă în această zonă se găsesc rezerve mai importante de metan”, spune Valentin Bodişteanu, directorul general al companiei Valiexchimp.

Potrivit lui Bodişteanu, există mai multe semne că în această zonă s-ar putea descoperi zăcăminte mari de gaze naturale. „Regiunea unde vor fi făcute forările se află la mijlocul unei depresiuni ce se întinde din România până în Ucraina. La ambele capete se extrag gaze, aşa că sperăm ca şi aici să fie rezerve importante, astfel încât să putem asigura necesităţile ţării de astfel de combustibil”, precizează managerul.

Forările nu se limitează doar la Victorovca. Şi la Văleni, raionul Cahul, va fi instalată o sondă, doar că de petrol, la o adâncime de 700 de metri, pentru a stabili cât ţiţei poate fi extras de acolo. Lucrările de prospecţiune şi forare vor costa circa zece milioane de dolari, iar riscurile şi costurile sunt împărţite între cele două companii, precizează Valentin Bodişteanu.

vineri, 16 decembrie 2011

TINERII DEFAVORIZAŢI DIN RAIONUL CAHUL SUNT INTEGRAŢI ÎN SOCIETATE

Peste 50 de tineri din familii social-vulnerabile din Cahul, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, beneficiază, anual, de servicii sociale, psiho-pedagogice și juridice în cadrul proiectului „O şansă  pentru fiecare”, implementat de Centrul Contact-Cahul.

Tinerii beneficiază de consiliere în orientarea profesională, sunt instruiţi în cadrul şcolilor de meserii, unde obţin o profesie, pentru ca, ulterior, să fie plasaţi pe piaţa locală a forţei de muncă. De asemenea, aceştia sunt antrenaţi în sesiuni teoretico-practice, activităţi interactive şi de recreiere orientate spre formarea principalelor deprinderi de viaţă.
Potrivit Elenei Ghidu, asistent de program, în cei patru ani de când se realizează proiectul peste 150 de tineri au obţinut calificările de bucătar, frizer, maşinist, excavatorist, tencuitor etc., ceea ce le permite să se integreze plenar în societate şi să-şi ajute şi familiile din care fac parte.
Silvia Strelciuc, director Contact-Cahul, susţine că proiectul „O şansă  pentru fiecare”pune accent pe abordarea individualizată a beneficiarilor, fiecare dintre aceştia având un parcurs personalizat conectat nevoilor fiecărui tânăr.
Beneficiari ai proiectului devin tinerii cu un grad de vulnerabilitate extremă cauzată de absenţa unuia sau ambilor părinţi, precum şi cei care locuiesc într-o familie cu un nivel sporit de sărăcie.
Proiectul „O şansă  pentru fiecare” este finanţat de către reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Elveţiene HEKS, din fondurile Guvernul Elveţiei.
Sursa: Info-Sud.md

duminică, 11 decembrie 2011

Dreptul la libera circulaţie a cetăţeanului şi procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

Conferinţa „Dreptul la libera circulaţie a cetăţeanului şi procesul de integrare europeană a Republicii Moldova” desfăşurată în contextul ZILEI INTERNAŢIONALE A DREPTURILOR OMULUI  va avea loc vineri, 9 decembrie 2011, ora.14.00 în incinta Sălii de lectură „Grigore Vieru”, (et.1) a Universităţii de Stat „B.P.Hasdeu”din Cahul.
Scopul activităţii este de a prezenta stadiul dialogului  RM-UE privind regimul de vize, serviciile consulare oferite de Consulatul General al României la Cahul, provocările şi oportunităţile spaţiului Schengen şi cum sunt percepute drepturile şi obligaţiile cetăţeanului referitor la libera circulaţie din perspectiva integrării europene a Republicii Moldova. 
În calitate de vorbitori la eveniment sunt invitaţi  E.S. Genţiana Şerbu, Consul General, Consulatul General al României la Cahul şi Daniela Morari, Şef-adjunct al Direcţiei Cooperare Politică cu UE, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
 Activitatea este organizată de Centrul Pro-Europa Cahul în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul şi Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, cu suportul financiar al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) în cadrul proiectului "Consolidarea Capacităţilor Instituţionale a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene” implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Moldova.

Concursul de logo-u şi imn al Capitalei Tineretului 2012.

Poţi desena ceva mai frumos decât o frunzuliţă?

Primăria oraşului Cahul lansează concursul de logo-u şi imn al Capitalei Tineretului 2012. 
Tinerii cu iniţiativă şi idei originale pot trimite propriile creaţii până vineri, 30 decembrie. 
Apucă-te de treabă! Bineînţeles, că îţi vom recompensa efortul cu un premiu, însă cel mai important este, că prin ideea Ta, vei scrie o pagină din istoria meleagului nostru.
Câştigătorul va fi desemnat prin vot de către membrii juriului.
Cerinţe: Idee originală, sugestivă şi, în acelaşi timp, simplă.
Logo-ul – în format JPG sau GIF, color, cu tematica „Cahul – Capitala Tineretului 2012”.
Imnul – în format mp3, în limba de stat, durata trei minute, cu tematica „Cahul – Capitala Tineretului 2012”.
Vă aşteptăm cu propunerile la adresa: e-mail dusadoina@gmail.com. Nu uitaţi să indicaţi numele dumneavoastră şi un număr de telefon.

marți, 6 decembrie 2011

Seminar de instruire in cadrul Programului RO-UK-RM

l patrulea seminar de informare despre Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova va avea locvineri , 9 decembrie începând cu orele 10:00 în incinta Primăriei or. Cahul.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) din România, în calitate de Autoritate Comună de Management a  Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, a solicitat propuneri de proiecte pentru: 
Prioritatea 1: Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră; 
Prioritatea 2: Mediul şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă; 
Prioritatea 3: Promovarea activităţilor People-to-People.
Proiecte vor beneficia de asistență financiară din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Informaţii suplimentare şi ghidul aplicantului pot fi găsite pe pagina oficială a programului.
Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 ianuarie 2012.

Până la 120 mii de lei grant pentru iniţierea propriei afaceri pentru tineri.

O asemenea posibilitate o oferă Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM în colaborare cu Ministerul Economiei, care pe parcursul anilor 2008 – 2013 implementează ,,Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor”. 

Programul PNAET este destinat tinerilor cu vârsta de la 18-30 ani, care doresc să-şi dezvolte abilităţile antreprenoriale să lanseze sau să extindă propria afacere în zonele rurale, creând astfel noi locuri de muncă.

Programul presupune două componente de bază care sunt:
Instruire şi consultanţă antreprenorială - tinerii participă la 10 zile de instruire gratuită unde studiază cum are loc înregistrarea afacerilor şi legislaţia în domeniu, planificarea afacerilor, managementul financiar, contabilitate, managementul resurselor umane, marketing şi vânzări etc.

Obţinerea creditelor în valoare maximă de până la 300.000 lei. Perioada de rambursare a creditului este de cel mult 5 ani. Creditul conţine include o porţiune de grant nerambursabil în mărime de 40%. 
De la lansarea programului şi până în aprilie 2011 în cadrul PNAET au fost finanţate 474 de proiecte investiţionale valoarea investiţiilor ridicânduse la 132,7 milioane lei, dintre care 52,86 milioane lei sub formă de grant. În această perioadă datorită PNAET au fost create 900 de locuri de muncă   

Programul este destinat tinerilor din regiunile rurale ale Moldovei. Mai multe detalii le puteţi găsi pewww.odim.md, pagina oficială a Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului IMM.  

vineri, 2 decembrie 2011

Gobal Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD)

Guvernul Statelor Unite ale Americii anunţă Programul de burse universitare Global Undergraduate Exchange Program  (Global UGRAD) pentru anul academic 2012-2013.
Programul de burse universitare Global Undergraduate Exchange Program oferă  celor mai  buni studenţi oportunitatea de a studia în una din universităţile sau colegiile Statelor Unite ale Americii.


Data  limită de prezentare a  formularelor este 22 decembrie 2011.

Formularele  de  participare  pentru Programul  de  burse  universitare Global UGRAD  pot  fi îndeplinite  pe  saitul  www.irex.org, sau  descarcate de pe www.irex.md   şi  varianta îndeplinită depusă la sediul filialei IREX Moldova.
Toţi participanţii programului vor frecventa orele la secţia zi timp de un an academic şi vor participa în activităţi  de voluntariat  în comunitatea  locală  în primul semestru  (minimum 20 ore) şi stagiere profesională  în al doilea  semestru. Studenţii anului întîi  la momentul aplicării vor face studiile la colegiile de doi ani de studii şi vor  locui  în  familii-gazdă  sau  în  cămine  studenţeşti.  Restul  studenţilor  vor  face  studiile  în  cadrul universităţilor  sau  colegiilor de patru ani de studii şi vor locui în cămine studenţeşti. 
Bursa  oferă  asistenţă  în  depunerea  documentelor  pentru  viza  J-1,  bilet  tur-retur  din  oraşul de  reşedinţă  spre instituţia  de  învăţămînt-gazdă  din  SUA,  asigurare medicală  în  caz  de  accident  sau boală,  achitarea  plăţii  şi  taxelor obligatorii pentru studii, achitarea plăţii pentru cazare şi alimentare, bursă lunară, alocaţie limitată pentru  cărţi  şi  oportunităţi  de  creştere  profesională  şi  colaboare  cu  absolvenţii programelor  academice  ale  Biroului  Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat SUA.
Specialităţile propuse în cadrul Programului de burse universitare Global UGRAD sunt contabilitate, agricultură, antropologie, biologie, business, chimie, informatică, criminologie, economie, educaţie, inginerie, managementul  mediului, geologie, servicii hoteliere, relaţii internaţionale, jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, drept, fizică, ştiinţe  politice,  psihologie,  sociologie,  urbanistică  şi  americanistică,  alte  domenii  de asemenea  vor  fi  luate  în  consideraţie. 
În ultimii  treisprezece ani, mai mult de 2000 studenţi din Eurasia şi Asia Centrală au studiat în cadrul acestui program. În anul de studii 2012-2013, circa 135 de  studenţi din Eurasia şi Asia Centrală vor bebeficia de acest program.